dijous, 1 de març del 2012

Paraules emmetzinades, de Maite Carranza

T
Paraules emmetzinades
Maite Carranza
Edebé

Maite Carranza va escriure Paraules emmetzinades, un llibre que relata la vida d'una noia, que ha estat tancada pel seu pare, durant 4 anys a un “zulo”. Un llibre on fins i tot, pots ser capaç d'imaginar-te el que està vivint l'adolescent, pels detalls tant realistes que dóna de la seva tortura. En el relat, que deixa desconcertat a tot el lector, enganya des del primer moment, donant pistes falses, dels possibles culpables de la desaparició de Bàrbara Molina, la noia protagonista. 
El llibre escrit per l'autora catalana, està basat en fets reals. Carranza va començar a escriure aquet llibre a partir de les notícies de Natascha Kampusch, que va estar tancada pel seu pare durant 8 anys, i pel cas de Elisabeth Fritzl, retinguda durant 24 anys, pel seu pare també, i amb el que va tenir set fills. Una història plena de secrets, enganys, un relat que la premsa cataloga de “una denúncia valent dels abusos sexuals i una historia que analitza la hipocresia de la societat moderna”.
Per escriure aquest llibre, Maite Carranza, ha comptat amb la col·laboració dels Mossos d'Esquadra, psicòlegs, víctimes del maltractament infantil... 
Per aquest llibre, l'autora, ha rebut dos premis de categoria juvenil. El llibre també ha estat traduït al castellà i al alemany, que ambdues portades conserven el mateix format.

Personalment, aquest llibre m’ha transmès molt de sentiment, ja que la protagonista explica uns detalls amb exactitud que fan que pugues imaginar-te la història perfectament. El llibre està ben fet, ja que des del principi fins al final, et fa ser detectiu, per a saber qui és l’home que fa sofrir l’adolescent. El final em va emocionar molt. És un final feliç, tot i que mor un protagonista que m’ha emocionat molt, però al fi i al cap, encertat. Li poso un 10.


David Benito Llatge

1 comentari:

INSTITUT CRISTÒFOL DESPUIG (TORTOSA) ha dit...

També podeu llegir aquesta crítica a Escoles en Xarxa:
http://escolesenxarxa.vilaweb.cat/institut-de-tortosa/2012/03/08/paraules-emmetzinades-un-llibre-que-et-deixa-bocabadat/